Det är mycket China Miéville i rollspelsvärlden just nu: det aktuella numret av Dragon innehåller en beskrivning av New Crobuzon och d20-stats på ett antal monster därifrån, och Malmeroc Press har precis släppt Looking for Jake, rollspelet baserat på novellen med samma namn (titelnovellen i 2005 års novellsamling). Precis som Laura McNishs andra spel (till exempel Against the Light och Never Before Last Night) är detta litet, koncist och hårt fokuserat.
Spelvärlden är det London som beskrivs i novellen, ett London där något har gått fruktansvärt fel: de få kvarvarande människorna smyger vilsna omkring i en stad som inte känner igen dem längre och monster flyger osedda genom den nu så mörka natten. Rollpersonerna är kvarlämnade av olika skäl, och försöker skapa sig en tillvaro i det ofattbara. Någon kan sträva efter att fortsätta sitt gamla liv, som den beridne vaktposten från novellen. Andra vill ta reda på vad som har hänt, eller bara mejsla ut en ny tillvaro ur kaoset. Det viktiga är alltid rollpersonernas känslor, deras Passions. Det är genom att dra nytta av känslorna som man kan lyckas med svårare och viktigare handlingar, men samtidigt får man fler och fler kryss som markerar rollpersonens fall mot mörkret. Spelet är nämligen anpassat enbart för enstaka äventyr, och rollpersonerna kommer förr eller senare att övermannas av sina känslor och försvinna in i det okända. Jag kan tänka mig att det påminner lite om Polaris i det här avseendet, men jag har dålig koll på det spelet. Det brukar nämnas i diskussionerna kring Looking for Jake, dock.
På så sätt gör spelet verkligen novellen rättvisa. Det är beundransvärt att lyckas fånga vad en kort novell handlar om i rollspelsform på ett så här väl genomfört sätt. Även China Miévilles speciella prosastil kan man känna eka genom spelet. Illustrationerna är dock ganska slentrianmässigt utförda fotomanipulationer, men det är inget man direkt tänker på. Spelet är tunt så man står ut med att inte ha en mängd bilder. Det är värre att layouten är tydligt amatörmässigt gjord, och saker som bristfälliga linjeringar stör faktiskt läsningen. Det är inte utseendet som är det viktiga här, men det drar ändå ner omdömet en smula. Som helhet måste jag annars säga att Looking for Jake är mycket intressant. Den som inte är rädd för den mer experimentella typen av spel från The Forge (Looking for Jake saknar spelledare, till exempel, och spelarna skapar tillsammans berättelsen kring deras rollpersoner) bör kolla in det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar